Livet som hemma mamma

Ekonomi

Jag är mycket inntresserad om ekonomi, jag pratar gärna om min ekonomi och jag är inntresserad utav andras. Jag förstår inte varför de är något att dölja eller skämmas över!

Eftersom många undrar hur man kan vara hemma mamma,hur man klarar sig på mindre än 2 heltids inkomster så tänkte jag att jag skulle skriva upp hur våra inkomster/utgifter såg ut vid denna lön.

Jims inkomst: 32.600kr + pappa dagar 3000kr. Antingen var det en lång månad Jim fick lön för eller så hade han jobbat mkt. Han brukar ligga på 27.000kr i vanliga fall. 32.600kr är baserade på 235h i alla fall. Han jobbar alltid mer än 40h/vecka. Så han sliter för sina pengar.

Min inkomst: 5400kr

Hus lån: 6700kr

Mat: 6000kr vi har ett mat konto där vi sätter in 6000kr varje månad, dock brukar vi få skjuta till 500-1000kr nästan varje månad. Det går åt?

Räkningar: mobil 816kr, mobil 550kr, bil lån Skoda 2986kr, el 1456kr, a-kassa 115kr, tidning Mama 59kr, radio tjänst 586kr, försäkring Volvo 940 1500kr,=  7500kr

Alla månader är olika: det som tillkommer var 3:e eller 4:e månad är boxer 1200kr, CSN 1800kr, hem försäkring 2ggr/år 3800kr, skatt och försäkring på båda bilarna brukar komma 2ggr/år, 1500-2000kr/räkning. Så denna månad är ändå en av de månaderna som vi hade mindre räkningar.

Sedan kan vi också så klart betala räkningar på saker vi köpt, tapeter till Caspers rum, säng, LRF konsult som exempel. Men det är räkningar som vi väljer att ta inte som vi måste ha för att ”överleva” om man säger så. Sen kan man alltid diskutera vad man måste ha för att överleva. Det är mycket som vi människor har idag som vi inte behöver för att överleva men och andra sidan så har vi mer pengar att röra oss med också.

Men denna månad hade vi då en inkomst på 41.000kr utgifter på 20.200kr. Men som sagt detta var en bra månad. Annars brukar vi ligga på 13.000-15.000 kvar efter räk,lån,mat.

Sedan kan ju den här uträkning låta väldigt bra och jag tycker ändå att den är det. Jag är helt klart nöjd med vår ekonomi. Men räknar man sen på att man ska köpa kläder/skor till båda sig och barnen, julklappar, födelsedags presenter, Leos lekland, bio, resturang besök, bad, reserv delar/service till bilen, vinter däck mm. Vi har också en kommande kostnad på 13.000kr för installation av fiber och vi har planerat att panela om huset för ca 100.000kr till sommaren. Så när månaden är slut så brukar vi ju så klart inte ha så mycket pengar kvar längre. Men det är också en prioriterings fråga: man kan köpa billiga/begagnade kläder/skor. Man måste inte åka till Leos lekland mm. Det är ju helt hur man väljer de.

Det som tillkommer för de flesta hushåll är besin/resekostnad till och från jobbet. Någon sådan har inte vi, vilket gör vår ekonomi 3000-5000kr bättre så klart än de flesta.

Jim kör lastbil vilket absolut inte är ett högavlönat yrke, det krävs ingen högskoleutbildning för att jobba som de. Det kan alla göra!

Jim väljer ju ändå att ha ett jobb där han jobbar väldigt många timmar/vecka, många vill inte jobba så mycket. Så han får så klart en väldigt hög inkomst. Många tror att han jobbar mer för att jag inte jobbar men så är det inte. Han hade sitt jobb och sitt karriärs val redan klart innan vi träffades. Han skulle inte byta jobb och jobba mindre även om jag började jobba. Det skulle bara bli jobbigare för mig?

Barnbidraget har jag heller inte tagit upp, så det kommer in 2000kr till. Oftast går 1000 av de till matkontot.

Så en slutledning av detta kan vara att man måste inte gå högskola och utbilda sig till någon advokat för att ha en bra ekonomi. Och har den ena föräldern en bra inkomst så räcker det att den andra bara har några tusen.

Så ja, så här ser det ut! Hur ser er ekonomi ut?

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats